FAQ - Intrebari si raspunsuri achizitii publice,tendere

Daca aveti careva intrebari referitor la tendere , mtender, licitatii, achiziiti publice, completati acest formular Intrebari si Sugestii


La procedura repetată poate fi examinată singura ofertă prezentată și dacă aceasta corespunde tuturor criteriilor și cerintelor, AC ii poate atribui contractul participantului respectiv.


 

Criteriul definitoriu folosit la clasificarea întreprinderilor mici şi mijlocii în scopuri statistice este numărul mediu anual de salariaţi, după cum urmează: 


  - întreprindere mică –  până la 49 salariaţi


  - întreprindere mijlocie – de la 50, până la 249 salariaţi



Autoritatea contractantă este obligată să răspundă la toate întrebările parvenite de la agenții economici interesați pe parcursul perioadei de clarificări.


În cazul în care la expirarea termenului pentru clarificări este cel puțin o întrebare fără răspuns, procedura de achiție este suspendată, adică depunerea ofertelor este blocată până la publicarea răspunsului. Ca urmare, perioada de depunere va fi prelungită cu atât cât a întârziat răspunsul (nr. de zile trecute după expirarea termenului de clarificări până la publicarea răspunsului).

Conturile sunt primite de la Trezorerie în baza codului CPV selectat și IDNO instituție.
Dacă se afișează alt cont decât cel pe care sunt disponibile surse financiare pentru achiziția respectivă, este cazul să verificați dacă CPV este selectat corect și corespunde categoriei de cheltuieli preconizate. Dacă CPV este idicat corect și nu primiți codul IBAN pe care aveți bugetați banii, rugăm să înformați platforma, sau Trezoreria pentru a verifica corectitudinea mapării codurilor CPV și conturilor IBAN pentru instituția Dvs.

Formularele DUAE pot fi completate electronic utilizând serviciul DUAE.md care este destinat autorităților contractante  și operatorilor economici participanți la procedurile de achiziții publice și poate fi utilizat după cum urmează:

  • Formularul DUAE este generat de către autoritatea/entitatea contractantă electronic și atașat în format pdf la documentația de atribuire.
  • Operatorii economici răspund completând electronic formularul DUAE aferent procedurii după autentificare pe DUAE.md

Notă! Formularele DUAE care conțin mențiunea ”Acest formular a fost generat electronic și poate fi completat pe DUAE.md” au fost generate electronic de către AC și pot fi completate online de către participanții la procedura de achiziții.

Serviciul guvernamental Msign oferă opțiunea Verificare semnături pentru verificarea autenticității semnăturii electronice în condiții de securitate garantată.

Atenție! Prezența pe document a informației grafice despre semnătura digitală NU reprezintă confirmare a valabilității, așa cum nu există siguranța că documentul nu a fost alterat după aplicarea semnăturii. Unica metodă sigură este încărcarea documentului respectiv pentru verificare în Msign.

Pentru a fi informați despre lansarea procedurilor de achiziții, agenții economici înregistrați pe platforma de achiziții indică Domeniile de interes în Profill companie, bifând codurile CPV corespunzătoare. La publicarea procedurilor de achiziție care corespund codurilor CPV selectate, sunt transmite notificări pe adresa de e-mail indicată în profil.

Așa cum AC în majoritatea cazurilor aleg un CPV general (doar primele 3 cifre identificate) se recomandă indicarea unui CPV genela la abonare. 

După publicarea procedurii documentele nu pot fi șterse! În cazul în care este necesată modificarea unui document, prin accesarea opțiunii Actualizare poate fi modificată denumirea și descrierea documentului - ”document exclus” și pot fi adăugate documente noi, cu mențiunea ”modificat”.Notă! Modificările sunt posibile doar pe durata perioadei de clarificări.

Perioada de așteptare este facultativă atunci când contractul de achiziții publice/acordul-cadru respectiv urmează să fie încheiat cu un operator economic care a fost singurul ofertant şi nu există alţi operatori economici implicaţi în respectiva procedură de atribuire (Art.32, alineat 3).

AC poate desemna câștigătorul, chiar dacă a fost depusă o singură ofertă calificată.Regulamentul cu privire la achiziția bunurilor și serviciilor prin COP (Sectiune IV, punct 42) prevede număr minim de ofertanți doar pentru COP fără publicare (3 oferte).

Legislatia nu prevede reducerea termenului de depunere a ofertelor în cazul procedurii repetate.

Darea de seamă se face pe procedură, nu pe fiecare lot în parte. Documentul este unul agregat și include informația pentru toate loturile.

Sunt vizibile toate documentele depuse doar pentru oferta cea mai avantajoasă. Pentru celelalte oferte se deschid următoarele documente:- Documente de eligibilitate – DUAE- Alte documente - garanția bancara, asigurari, autorizatii Notă! Dacă oferta cea mai avantajoasă este descalificată, devin vizibile toate documentele depuse pentru următoarea ofertă.

Valoarea ofertei, în timpul rundelor licitației electronice, se completează fără spații!

În cazul în care se adaugă spații, sistemul preia doar valoarea de până la spațiu (ex: 5, în cazul completării 5 000 000).

În conformitate cu documentația standard, garanția pentru ofertă va fi valabilă pentru perioada de valabilitate a ofertei sau altă perioadă prelungită.

Iar ofertele vor rămîne valabile pe parcursul perioadei specificate în FDA punctul 3.8. de la data-limită de depunere a ofertei stabilită de autoritatea contractantă.

Respectiv și perioada de valabilitate a garanției va începe de la data-limită de depunere a ofertei stabilită în anunțul de participare.

Pentru COP și licitații deschise DUAE este un document obligator.

Pentru achiziții de mică valoare, solicitarea DUAE este la discreția AC. În cazurile în care este solicitat, devine parte a criteriilor de eligibilitate și este obligator pentru participanți.

Participarea la procedurile de achiziții create prin sistemul MTender presupune depunerea ofertelor electronice, care, conform Legii 91/2014, reprezintă o informaţie în formă electronică, creată, structurată, prelucrată, păstrată şi/sau transmisă prin intermediul computerului sau al altor dispozitive electronice, semnată cu semnătură electronică.

Prezența semnăturii olografe și ștampilei pe documentul atașat în sistem nu înlocuiesc semnătura digitală. Depunerea documentelor nesemnate reprezintă motiv de descalificare.

Semnarea electronică și verificarea autenticității semnăturii se efectuează prin serviciul guvernamental MSign. 

AC va solicita ofertantului să suplimenteze, să clarifice sau să completeze informațiile sau documentele ofertei, în cazul în care informațiile sau documentele prezentate sunt incomplete, sau eronate, cu respectarea principiului transparenței și cel al tratamentului egal.

Ofertantul are dreptul să modifice (opțiunea Actualizare) sau să retragă oferta publicată (prin opțiunea Anulare) doar până la expirarea termenului de depunere a ofertelor. 

Da. OE poate propune o ofertă cu un preț mai mare decât valoarea estimată.
AC poate accepta ofertă cu preț mai mare dacă dispunde de fonduri și nu sunt alte oferte calificate cu valoare mai mică. În acelaș timp,AC are dreptul să anuleze procedura de achiziție publică, făcând referire la Art. 67, alin. 1, lit. d):- ofertele depuse depăşesc cu 30% valoarea estimată a achiziţiei- au o valoare ce depășește pragul prevăzut de lege pentru procedura de achiziție desfășurată- prin valoarea inclusă în propunerea financiară, ofertele depăşesc valoarea fondurilor alocate pentru îndeplinirea contractului de achiziţii publice;

Conform aliniatului  (5), Art. 61 a legii 131/15, prezentarea ofertei presupune depunerea într-un set comun a propunerii tehnice,  propunerii financiare, DUAE și, după caz, a garanției pentru ofertă. Respectiv, fără formularul DUAE oferta este considerată incompletă.

În conformitate cu aliniatul 1, art. 18, la momentul depunerii cererilor de participare/ofertelor, autoritatea contractantă acceptă DUAE, care constă într-o declaraţie pe proprie răspundere, ca dovadă preliminară în locul certificatelor eliberate de către autorităţile publice sau de către terţi, care confirmă că operatorul economic îndeplineşte criteriile de selecție, cele privind capacitatea tehnică și financiară  solicitate și nu se află în niciuna din situațiile de excludere.


La etapa examinării, evaluării şi comparării ofertelor, autoritatea contractantă are dreptul să solicite ofertantului doar explicații scrise asupra ofertei sale, dacă informațiile și documentele prezentate sînt incomplete, sau documentele justificative aferente DUAE (aliniat 5, art. 65). 

Valoarea achiziției este preluată din planul creat pentru procedura respectivă fără posibilitate de editare. În cazul în care suma totală a loturilor preconizate nu corespunde valorii procedurii de achizție, se corectează valoarea loturilor. Altfel nu este posibilă publicarea procedurii.Dacă au fost modificate estimările, se ajustează mai întăi planul de achiziții și abia după asta poate fi inițiată procedura.

Notă! După publicarea procedurii de achiziții valoarea acesteea nu mai poate fi modificată.

Anularea unei proceduri de achiziție este ireversibilă. Indiferent de motivul anulării (inclusiv anulări eronate) procedura nu poate fi restabilită și este necesară inițierea unei proceduri repetate pentru a efectua achiziția.

Conform legii 131 din 03.07.2015, articolul 65 Examinarea, evaluarea şi compararea ofertelor, 
(7) Pentru evaluarea ofertelor exprimate în diferite valute, valoarea acestora se recalculează în valuta națională sau o altă valută, dacă acest lucru este prevăzut de legislație sau documentația de atribuire, conform cursului stabilit în documentația de atribuire.  

 

În documentația standard Punctul 24. Valuta ofertei prevede următoarele:
24.1 Preţurile pentru bunurile/serviciile solicitate vor fi indicate în lei moldoveneşti, cu excepţia cazurilor în care FDA punctul 3.9 prevede altfel.


Respectiv dacă se acceptă oferte în valută straină acest fapt va fi specificat de către AC în FDA, punct 3.9, iar la punctul 5.1 se va indica sursa și data ratei de schimb care va fi utilizată pentru evaluarea și compararea ofertelor.


Notă! Așa cum suma ofertei este indicată în sistem ca valoare pentru compararea automată a ofertelor și este utilizată pentru a fi determinată ordinea participării la licitația electronică (în cazul procedurilor cu licitație electronică), pentru evitarea confuziilor, recomandăm să fie utilizat curs BNM la data depunerii ofertei.                   

Modificarea procedurii publicate este posibilă doar în perioada de clarificări, dar este destul de restricționată din punct de vedere a tipului modificărilor. Tehnic nu pot fi modificați următorii parametri: CPV, sumă, criterii de evaluare, adăugare sau renunțare la opțiunea licitație electronică (e-auction), componență loturi, cantitate obiecte.